Situated in the heart of the Swiss Alps, the Six Senses Crans-Montana project is inscribed in the site as a powerful, tectonic structure. We studied the perception of the surrounding mountains, mirroring the natural environment to design a project that integrates into the landscape. The hotel accommodation and facilities are grouped together in the central 6-storey core structure which forms an elevated platform with two chalet-inspired residential buildings above. This platform provides panoramic views of the mountains from the bar, the outdoor swimming pool and lounge areas fitted out with log fires and a film projection station.

The architecture and interiors of this alpine retreat have been designed to incite relaxation and revive the senses through an enveloping and cocooning experience in which the mountain views are given primary place. The project is based on the concept of dark to light, of gradually revealing what is hidden as a sensory architectural experience inspired by the surrounding environment. Like a rock emerging from the mountainside, the hotel extends outwards, reaching up towards the light. This concept has been applied to the journey that every guest embarks on from the moment they arrive at the underground entrance modelled on a mineral grotto.

The building does not impose itself on the landscape but provides a framing of the environment through a play of perspectives and openings on to the exteriors. The interiors are based on a refined elegance using natural materials such as leather, wood and stone that reflect and dialogue with the surrounding nature. Six Senses Crans-Montana is a project balancing a strong aesthetic presence, respect for the environment and architecture that truly belongs in its site where the ‘ski-in and ski-out’ experience complements the extensive wellness spa.

5 star hotel & residences (interiors)

21 000 m²

SIX SENSES

Other projects in progress

ALL PROJECTS

See also